Logo Gradina IstoricaLogo Gradina IstoricaLogo Gradina IstoricaLogo Gradina Istorica
  • Despre
  • Plante
  • Activități
  • Echipa
  • Voluntariat
  • Adresă

Schinduf

GradinaIstorica.ro > Indexul speciilor cultivate în Grădina Istorică > Trigonella foenum-graecum L.

Trigonella foenum-graecum L.

Nume populare

Schinduf, schinduc, sfândoc, molotru. Numele său botanic foenum-graecum înseamnă fân-grecesc și a fost dat de către romani, meținându-se de-a lungul Evului Mediu până astăzi—în limba engleză el este cunoscut ca fenugreek.

Descriere

Plantă erbacee anuală din fam. Fabaceae, la început pubescentă, la maturitate aproape glabră, în stare uscată cu miros pronunţat de sulfină. Tulpină înaltă de 30–50 (70) cm, cilindrică, goală pe interior, neramificată sau ramificată numai la partea superioară. Frunze trifoliolate, peţiolate. Foliole obovate sau alungit obovate, pe margini slab şi distanţat denticulate, pe faţă glabre, pe dos slab păroase. Flori palid galbene sau slab liliachii, scurt pedicelate, lungi solitare sau reunite câte 2 la subţioara frunzelor. Păstăi alungit liniare, drepte sau ca o seceră, lung rostrate, cu 10–15 seminţe comprimate, gălbui sau brune, fiu tuberculate.

Origine și răspândire

Plantă nativă în spațiul mediteranean, naturalizată în Europa sudică, nordul Africii, India și America de Nord. A fost cultivată timp de milenii în scopuri culinare și medicinale, dar și ca nutreț pentru animale. La noi, prezentă sporadic prin semănături, obiceiul consumului de schinduf fiind mai cu seamă prezent, istoric, în zonele de sud ale țării (Oltenia, Dobrogea).

Ce culegem

Frunze; semințe.

Uz alimentar

Semințele și germenii se consumă crude. Au o aromă particulară puternică. Măcinate, semințele sunt folosite, în India și Orient, în mâncăruri de tip curry și chutney–uri. Sunt folosite, inclusiv la noi, la murături și în amestecuri de condimente. Semințele por fi ușor amare, de aceea, înainte de folosire sunt prăjite ușor. Germenii au un gust picant și pot fi adăugați la salate sau gătiți în mâncare. Frunzele se pot consuma crude sau gătite. Foarte aromatice, sunt folosite în cantități mici, la salate sau mâncăruri, sau ca plantă aromatică la fierturi, supe sau mâncăruri cu rădăcinoase. Din semințe și frunze se poate face un ceai calmant.

În literatură

”Păpară de molotru. Să iai molotru şi să-l speli în apă réce, apoi să-l dai undă şi dupre ce-l vei da undă, scură-i apa bine şi-l tae mărunt; apoi îi pune zeamă de carne, sare, şi-l fiarbe. Şi, când va fi aproape de fiert, pune-i puţinel agreş şi doao linguri de zmântână au de unt, cucunari spălaţi în apă de trandafir şi pisaţi, dramuri 16, 4 gălbenări de ou bătute cu puţintea zeamă de lămâe şi-l sfărşaşte de fiert. Deci, când vei vrea să-l torni, pune pe didesupt fălii de pâine prăjite în unt şi pe deasupra presară scorţişoară.” (fragment din așa zisul Manuscris Brâncovenesc, cca 1690)

Alte utilizări

Mult folosit ca plantă medicinală din nordul Africii până în India. Semințele sunt foarte hrănitoare și sunt recomandate bolnavilor în perioada de convalenscență. Recomandat în caz de anorexia nervosa, anemie sau boli infecțioase.

În Egiptul Antic a fost utilizat și ca ingredient pentru cosmetice, în tehnicile de îmbălsămare și ca leac de inducere a nașterii. În primul secol al erei noastre, Discoride îl recomanda ca tratament în cazul unei varietăți de probleme ginecologice.

Călugării benedictini, în Evul Mediu, credeau că planta apără de forțele demonice.

Din semințe se poate obține o vopsea vegetală galbenă.

Bibliografie

Zach. C. Panțu, Plantele Cunoscute de Poporul Român, 1906, București

Ioana Constantinescu, O lume într-o carte de bucate, 1997, București, Ed. Fundaţiei Culturale Române

Surse foto: commons.wikimedia.org/wiki/Trigonella_foenum-graecum

Caută

Galerie de imagini

Habitus
Tulpină și frunze
Floare
Semințe
Ilustrații botanice
Distribuie

DESPRE
Ce este Grădina Istorică?

PLANTE
Indexul speciilor cultivate în Grădina Istorică

EVENIMENTE
Ateliere, seminarii, workshopuri
Serile de film documentar

ECHIPA
Grupul de inițiativă Grădina Istorică
Ierburi Uitate
Grădina Botanică “D. Brândză” a Universității din Bucureși
Fondul IKEA pentru Mediul Urban
Fundația Comunitară București

LEGAL
Politică de confidențialitate
Politică de cookies

 

 

ADRESA
Grădina Istorică din Grădina Botanică ”D. Brândză”,
Șos. Cotroceni 32,
Sector 6, București
ROMÂNIA

PROGRAM DE VIZITARE
zilnic, între orele 8 AM—8 PM, în perioada 16 martie—15
octombrie) și 9 AM—5 PM, între16 octombrie—15 martie

BILETE
Accesul în Grădina Istorică se face prin Grădina Botanică din
București, achiziționând biletul de intrare aferent, astfel:
» bilet întreg, perioada 16 martie—15 octombrie: 7 lei
» bilet întreg, perioada 16 octombrie—15 martie: 5 lei
» bilet redus: 2 lei

CONTACT
gradina.istorica@gmail.com

 

 

Grădina Istorică este proiectul unui grup de inițiativă, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

© Copyright Grădina Istorică. Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat în colaborare cu WHITESEO
      Politică Cookies Pentru a asigura buna funcționare a acestui site, uneori plasăm în computerul dumneavoastră mici fișiere cu date, cunoscute sub numele de cookie-uri. De asemenea, le oferim partenerilor de marketing, informații cu privire la modul în care folosiți website-ul nostru.
      Acceptare cookie-uri
      Citește mai mult