Ce este Grădina istorică?

Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă?
Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul?
Ce se culegea și se mânca din flora spontană?
Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?

Grădina Istorică este punctul de plecare pentru definirea unui nou sector în cadrul Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, al cărei obiect de interes și activitate va constitui ansamblul plantelor alimentare cultivate istoric. Alese în urma unui proces de căutare sistematică, am pornit de la platele încă mult cunoscute și folosite astăzi, până la identificarea celor treptat abandonate și uitate. Aceasta va fi primul model de acest fel din România, care va oferi Grădinii Botanice o nouă dimensiune de percepție și implicare la nivelul orașului.

Am creat, de la zero, un spațiu care să servească drept material educativ tuturor celor pasionați, dar și vizitatorilor curioși, un loc de întâlnire al diverselor comunități urbane interesate de regenerarea orașului verde și reconectarea la natură, un cadru pentru ateliere și seminarii legate de botanică, permacultură și antropologie culinară, incluzând și-o parte de arheologie gastronomică experimentală, și un spațiu pentru o serie de ateliere creative, de la ilustrație la fotografie și proiecții cinematografice tematice.

Grădina Istorică se dorește a fi un cămin permanent și durabil pentru un număr de specii și varietăți botanice consumate de-a lungul istoriei alimentare europene, unele treptat abandonate odată cu răspândirea plantelor aduse din Lumea Nouă. Rolul ei va fi de-a colecta, prezerva și distribui aceste specii, a continua cercetarea în domeniu și a educa publicul în privința diversității plantelor alimentare.

Odată cu începutul toamnei lui 2017, am pornit la drum cu lucrările de amenajare: curățarea, nivelarea și finisarea perimetrului, marcarea limitelor, ridicarea paturilor vegetale, împletitul gardurilor din nuiele, realizarea unui sistem de irigații, a unor alei înierbate și plantarea primilor pomi și arbuști.

Grădina Istorică este amplasată în cadrul Grădinii Botanice din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, în spatele serelor vechi. Ca să ne găsiți ușor, întrebați la intrare.

***

Grădina Istorică este proiectul unui grup de inițiativă, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Caută

Alese în urma unui proces de căutare sistematică—pornind de la plantele bine cunoscute și încă folosite și astăzi, continuând cu identificarea celor treptat abandonate și uitate—plantăm în Grădina Istorică peste 100 de specii și varietăți botanice alimentare… Citește mai multe

Ateliere și seminarii legate de botanică, permacultură și antropologie culinară—incluzând și-o parte de arheologie gastronomică experimentală—și un spațiu pentru o serie de workshopuri creative, de la ilustrație la fotografie și proiecții cinematografice tematice… Citește mai multe

Grădina Istorică este amplasată în cadrul Grădinii Botanice din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, în spatele serelor vechi. Ne puteți vizita zilnic, între orele 8AM—8PM, în perioada 16 martie—15 octombrie) și 9AM—5PM, între16 octombrie —15 martie.