Logo Gradina IstoricaLogo Gradina IstoricaLogo Gradina IstoricaLogo Gradina Istorica
  • Despre
  • Plante
  • Activități
  • Echipa
  • Voluntariat
  • Adresă

busuioc

GradinaIstorica.ro > Indexul speciilor cultivate în Grădina Istorică > Ocimum basilicum L.

Ocimum basilicum L.

Nume populare

Busuioc, bosioc, mălăcină (Trans.), văsileac.

Descriere

Plantă erbacee anuală, aromatică, din fam. Lamiaceae.
Tulpină erectă, cu 4 muchii, ramificată de la bază.
Frunze ovate, acute la bază, atenuate în peţiol, lungi de 3—5 cm, late de 2—3 cm, întregi sau slab dinţate, pe dos cu numeroase glande secretoare.
Inflorescenţă întrerupt spiciformă, formată din verticile de flori scurt pedunculale, cu câte 4—6 flori scurt pedicelate.

Origine și răspândire

Cultivat de peste 5000 de ani, astfel că originile sale sunt obscure. Se crede că provine din subcontinentul indian, de acolo răspândindu-se în diverse regiuni ale globului. Îl cunoșteau și-l cultivau chinezii la est și egiptenii, grecii și romanii, mai aproape de noi, iar prin influența acestor culturi a fost purtat, cu timpul, către zonele mai puțin calde ale continentului european (căci se pretează foarte bine la cultivarea în ghiveci).

Ce culegem

Frunzele; florile; semințele.

Uz alimentar

Frunzele și florile se prepară crude sau gătite, drept condiment sau ca bază pentru sosuri. Se utilizează în egală măsură proaspăt culese sau uscate. Aroma lor puternică este considerată extrem de plăcută în salate, în sosuri, mâncăruri de legume sau cu carne.
În tradițiile gastronomice orientale, acolo unde plantele cresc din abundență, semințele se folosesc în diverse feluri: ca atare, adăugate în aluaturi; presate la rece pentru obținerea uleiului de busuioc, folosit atât cu scop alimentar dar și cosmetic; sau înmuiate în apă, proces în urma căruia capătă o textură mucilaginoasă, fiiind apoi preparate într-o băutură revigorantă numită tokhme sharbati.

Alte utilizări

De-a lungul istoriei-datorită parfumului său plăcut și proprietăților sale medicinale-busuiocul a fost folosit în manifestările religioase ale diverselor culturi: de la îmbălsămările egiptene, la ceremoniile antice grecești și iudaice, apoi, sub influența lor, în cadrul ritualurilor creștine până astăzi.
Utilizat, de asemenea, pe scară largă ca plantă medicinală.

Bibliografie

***

Caută

Galerie de imagini

Habitus
Tulpină și frunze
Floare
Semințe
Ilustrații botanice
Distribuie

DESPRE
Ce este Grădina Istorică?

PLANTE
Indexul speciilor cultivate în Grădina Istorică

EVENIMENTE
Ateliere, seminarii, workshopuri
Serile de film documentar

ECHIPA
Grupul de inițiativă Grădina Istorică
Ierburi Uitate
Grădina Botanică “D. Brândză” a Universității din Bucureși
Fondul IKEA pentru Mediul Urban
Fundația Comunitară București

LEGAL
Politică de confidențialitate
Politică de cookies

 

 

ADRESA
Grădina Istorică din Grădina Botanică ”D. Brândză”,
Șos. Cotroceni 32,
Sector 6, București
ROMÂNIA

PROGRAM DE VIZITARE
zilnic, între orele 8 AM—8 PM, în perioada 16 martie—15
octombrie) și 9 AM—5 PM, între16 octombrie—15 martie

BILETE
Accesul în Grădina Istorică se face prin Grădina Botanică din
București, achiziționând biletul de intrare aferent, astfel:
» bilet întreg, perioada 16 martie—15 octombrie: 7 lei
» bilet întreg, perioada 16 octombrie—15 martie: 5 lei
» bilet redus: 2 lei

CONTACT
gradina.istorica@gmail.com

 

 

Grădina Istorică este proiectul unui grup de inițiativă, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

© Copyright Grădina Istorică. Toate drepturile sunt rezervate. Website realizat în colaborare cu WHITESEO
      Politică Cookies Pentru a asigura buna funcționare a acestui site, uneori plasăm în computerul dumneavoastră mici fișiere cu date, cunoscute sub numele de cookie-uri. De asemenea, le oferim partenerilor de marketing, informații cu privire la modul în care folosiți website-ul nostru.
      Acceptare cookie-uri
      Citește mai mult